2009. július 27., hétfő

Krumpli főzelék kakukkfűvel


Egyik kedvenc főzelékem, amit a kollégiumban is sokat főzök, a krumplifőzelék. Azon nemes egyszerűségből csinálom olyan sűrűn ezt, mert nagyon laktató, gyorsan elkészül -ami nem utolsó szempont az egyetemen-, és nagyon-nagyon finom.

Édesanyám babérlevéllel szokta ízesíteni, nagymamám azonban -aki erdélyi származású- kakukkfűvel készítette mindig. Mivel itthon magunk termeljük meg a kakukkfüvet, így kézenfekvőbbnek találtam, hogy azt használjam fel.

Nekem így jobban izlik, és Kedves párom is ezen az állásponton van, ami aztán végképp eldöntötte a babárlevél és kakukkfű krumplifővezékért vívott harcát. Ha a kedvére tehetek, már jó napom van. :)

Remélem másoknak is izleni fog így. Merésznek tűnik elsőre, de hihetetlenül finom.

Hozzávalók:
× kb. egy kilogramm krumpli
× só
× kakukkfű
× bors
× paprika
× tej
× étolaj
Elkészítés:
Vékonyan meghámozom a krumplit és kisebb kockákra vágom. Annyi hidegvízet teszek rá, hogy éppen ellepje. Egy Teáskanál sót és egy kisebb fej vöröshagymát teszek a vízbe, a tetejére két nagy csipet kakukkfűvet szórok. Olyan puhára főzöm, hogy a kockák könnyen szétnyomhatók legyenek. Kiveszek velőle kb. 2-3 evőkanálnyi mennyiséget egy kisebb tálba, amibe liszttel és tejjel habarást készítek úgy, hogy a burgonyakockákat szétnyomkodom. Így nem kell túl sok habarás, mert a pépes krumpli is süríti a főzeléket. Kb. 2 csapott evőkanál liszből készítek tejföl sűrűségű habarást.
egy pohárral kicsit kiveszek a levéből, kb. 1dl-t és csapvízzel 2 dl-ig felöltöm. Kevéske rántást csinálok, amit a 2dl felhigított lével öntök fel, csomómentesen eldolgozom és a főtt krumpli levébe öntöm, majd kihalászom a főtt vöröshagymát. Ezek után kerül bele a habarás.
Körülbelül még 3-5 percig hagyom főni hogy a habarás is megfőjön teljesen.
Jó értvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Tégy a kedvencekhez!

Magamról

Saját fotó
Veszprém, Veszprém Megye, Hungary
Születtem: Győr, 1987.07.07 "Az ember nem olyan mint a képen az arca, mert a szíve és a lelke nem lehet rajta."