2009. augusztus 4., kedd

Töki pompos

Kedves Barátnőm, Angi szájából hallottam előszőr a Töki Pomposról. Első hallásra úgy hangzott mint a Hétszűnyű Koponyányi Monyók vagy a Rézfaszú Bagó. :) Te ez mégsem egy mesehős, amivel a kicsiket rémisztgették :) Annál sokkal finomabb. Nem is olyan rémes.
.
Hozzávalók 6 főre
tésztához
50 dkg finomliszt
3 közepes burgonya
2,5 dkg élesztő
2,5 dl langyos víz
1 kk. cukor

a tetejére
2 dl tejföl
3 gerezd fokhagyma, zúzva
3 fej lilahagyma
20 dkg reszelt sajt
30-40 dkg húsos szalonna (főtt császárszalonna a legjobb)
.
Elkészítés
A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük. Az élesztőt feloldjuk a 2,5 dl langyos, cukros vízben. Ha kész a krumpli, akkor áttörjük és az élesztős vízzel a liszthez keverjük. Ízlés szerint sózzuk. A tésztát jól kidolgozzuk. Kb. 1 órát langyos helyen kelesztjük. Ha megkelt, tűzhely méretű tepsibe tesszük és szétnyomkodjuk, hogy mindenhová azonos vastagságú tészta jusson. Tetejét villával egy kicsit megszúrkáljuk. Előmelegített sütőben elősütjük. (A teteje szilárd legyen.) Kb. 5 perc. Kivesszük a sütőből és a tetejét megkenjük a fokhagymás tejföllel. Rátesszük a felkockázott szalonnát és a felkarikázott lilahagymát. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal. Kb. még 10-15 percig sütjük. (Amíg a sajt meg nem barnul egy kicsit.)

SPORT - szelet

Erre a receptre épp az imánt akadtam rá. Bár még nem csináltam meg, szeretném közkinccsé tenni ezt is. Remélem mindannyiunknak ízleni fog.

Hozzávalók 10 főre
1/2 kg háztartási keksz
250 g vaj
2 dl tej
200 g nádcukor
3 ek holland kakaópor
20 ml rumaroma
1/2 vaníliarúd, porítva
tetejére
15 dkg étcsokoládé
1 ek olaj


Elkészítés
A kekszet ledaráljuk, majd belekeverjük a kakaót és a porított vaníliarudat. A vajat, a tejet és a cukrot addig melegítjük, míg a cukor teljesen elolvad. A meleg tejes egyveleget a kekszhez adjuk, a rumaroma kíséretében. Alaposan összedolgozzuk. A tésztát sütőpapírral bélelt (kb. fél gáztepsinyi méretű) tepsibe egyengetjük és hűvösebb helyen, 1-2 órán át szikkadni hagyjuk. A darabokra tört csokit vízgőz felett felolvasztjuk, hozzákeverjük az olajat és bevonjuk vele a tészta tetejét. Megvárjuk, míg a csokimáz megdermed, s csak aztán szeleteljük.

2009. augusztus 3., hétfő

Reszelt túrórudi

Bár már 20 éve nem ettem ilyen sütit, még ma is érzem a számban az ízét, mikor becsukom a szemem ás rágondolok. Édesanyám úgy csinálta mint egy álom :),de sajnos egyik konyhameszelés alkalmával a cetli amire fel volt írva a recept, eltűnt. Épp most találtam rá az interneten, és odass :) ez pont az a recept amit anya sütött. Megmutattam a szakértő szemnek és sikongatva örvendett, szóról-szóra ez a recept, amit Anya 20 éve sütött. A hétvégén meg is sütöm, már alig várom.

Hozzávalók 6 főre
A tésztához:
40 dkg finomliszt
15 dkg porcukor
1 tojás sárgája
1/2 csomag sütőpor
5 evőkanál kakaó
25dkg margarin
A krémhez:
50 dkg túró
25 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
3 tojás sárgája
4 tojás fehérje habbá felverve
1 vaníliás cukor
mazsola izlés szerint


Elkészítés
A tésztához valókat egy tálban összegyúrjuk. Elfelezzük és 1 órára mélyhűtőbe tesszük.
Elkészítjük a túrókrémet: a hozzávalókat alaposan összekeverjük. A felvert tojásfehérjét a végén óvatosan keverjük hozzá.
A tésztát kivesszük a mélyhűtőből és az egyiket belereszeljük (nagy lyukú sajtreszelőn) egy tepsibe ( kb. 20x25-ösbe).
Rátesszük a túrókrémet.
A tészta másik felét ráreszeljük a tetejére.
Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 35-40 percig sütjük.

Túró rudi

Mindannyiunk gyerekkorának fontos mérföldköve volt a túró rudi. :) Nem is lehet tagadni.
Hogy otthon is nosztalgiázhassunk, szeretnék közkinccsé tenni egy receptet. Remélem, sokak tetszését elnyeri. Várom a véleményeket!


Hozzávalók 4 főre
250 g zsíros tehéntúró
1 tojássárgája
2 ek porcukor
1/2 citrom leve és héja
1 ek habtejszín
csokimázhoz
70 g étcsokoládé
50 g vaj
1 ek porcukor
2 ek kakaópor
1 ek tej


Elkészítés (elkészítési idő: 35 perc)
A túrót finom lyukú szitán, egy kanál hátuljának segítségével áttörjük.
Egy tálban a tojássárgáját a porcukorral kikeverjük. Hozzáadjuk a túrót, a citromlevet és a citromhéjat. Habtejszínnel lazítjuk.
Nyolc kis golyót gömbölygetünk a túrós masszából. Tányérra tesszük és 15 percre a mélyhűtőbe dugjuk.
Közben elkészítjük a csokimázat: a darabokra tört étcsokit gőz felett felolvasztjuk, belekeverjük a vajat, a cukrot, a kakaót, és végül a tejet.
Mikor langyos a csokimáz, óvatosan beleforgatjuk a mélyhűtőből kivett, megdermedt túrógombócokat. Tiszta tányérra helyezzük, és jól lehűtve kínáljuk.
Tégy a kedvencekhez!

Magamról

Saját fotó
Veszprém, Veszprém Megye, Hungary
Születtem: Győr, 1987.07.07 "Az ember nem olyan mint a képen az arca, mert a szíve és a lelke nem lehet rajta."